• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
3600 EK GÖSTERGE YASALAŞTI
04 Şubat 2022 Cuma 20:31

3600 EK GÖSTERGE YASALAŞTI

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan Öğretmenlere 3600 ek gösterge olarak bilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun 3 Şubat 2022 Perşembe günü Genel Kurul’da onaylanarak yasalaştığını duyurdu.

Milletvekili Erdem, ‘’İlk imza sahibi olarak ben ve 57 Milletvekili arkadaşımın Gazi Meclisimize verdiğimiz Öğretmenlik Meslek Kanunu 3 Şubat 2022 Perşembe günü Genel Kurul’da onaylanarak yasalaştı.
Yasalaşan bu Kanun; öğretmenlerin mesleğe giriş koşullarını, adaylıklarını, niteliklerini, statülerini, kariyer basamaklarını, bu kariyere bağlı ilave hakları ile birinci derecede bulunanların ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesini, diğer derecelerde bulunanların ek göstergelerinde ise bununla orantılı olarak artışlar yapılmasını düzenlemektedir.’’ dedi. 

 

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Öğretmenlere 3600 ek gösterge yasası ile ilgili olarak şu ayrıntıları paylaştı.
- Verilecek olan 3600 ek gösterge ile emekli olan bir öğretmenimizin maaşında bugün itibarıyla aylık 1.200 TL, (15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.) Mevcutta 411 bin emekli öğretmenimiz de yürürlük tarihi ile bu artışlardan faydalanacaktır.
- 15 Ocak 2023 tarihinden sonra emekli olacakların Emekli İkramiyesinde ise yaklaşık 44 Bin TL artış sağlanmış olacak. (15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.)
- Meslekte 10 yılını dolduran öğretmenlerimize 180 saatlik kurs ve yapılacak sınavla uzman öğretmenlik kariyer basamağı ile hem bir derece hem de bugünün şartlarında 1.342 Liralık (memura verilecek her iyileştirmeden etkilenecek şekilde,15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.) bir ek ödeme,
Bu kapsamda 496 Bin 288 öğretmenimiz uzman öğretmenliğe başvurabilecek. 
- Uzmanlıkta 10 yılını dolduran öğretmenlerimize de 240 saatlik bir kurs ve yapılacak sınavla başöğretmenlik kariyer basamağı ile ayrıca bir derece daha ve maaşlarında da yine bugünün şartlarında 2.684 Liralık (memura verilecek her iyileştirmeden etkilenecek şekilde, 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.)  bir artış sağlanacak.
Bu kapsamda 20 yılını tamamlayan mevcut 75 Bin 669 uzman öğretmenimiz de Başöğretmenliğe başvuru yapabilecek.
- Halen Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 2.234 doktorasını yapmış, 115 Bin 257 yüksek lisans tamamlamış öğretmenimiz bulunmaktadır. Bu öğretmenlerimizden yüksek lisansını bitirenler uzman öğretmenlik, doktorasını bitirenler de başöğretmenlik sınavından muaf tutulacaklar.
- Kanun kariyer basamakları bakımından Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel öğretim kurumları ile diğer Bakanlıklardaki öğretmen unvanlı tüm kadroları kapsamaktadır. Özel Öğretim Kurumlarımızda görev yapan öğretmenlerimiz uzman ve başöğretmenlik için başvuru yapma, belge alma haklarına sahiptir. Mali hakların yansıtılması kurumunun uhdesindedir. Ancak özel öğretim kurumunda görev yaparken uzman ya da başöğretmen sertifikasını alan bir öğretmenimiz resmi bir okulumuza atanması durumunda sahip olduğu kariyer basamağının haklarından faydalanabilecektir.
- Yapılan düzenlemelerle sözleşmeli öğretmenlerin can güvenliği ve sağlık mazeretlerine bağlı olarak yer değiştirmelerine imkân sağlanmış, 
- Kariyer basamaklarında ilerlemede sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler değerlendirmeye alınmış,
- Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) kaldırılarak, yerine meslekî gelişimi destekleyen yeni bir yapı kurulmuş olacaktır.
Sürekli eleştirilen öğretmenlik meslek kanununun neden 12 artı 1 toplam 13 maddeden oluştuğu eleştirilerinin cevabı olarak;
1739, 222, 657 sayılı kanunlarda, mevzuatımızda var olan öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği hukuksal zemini önemli oranda karşılayan düzenlemeler ve muhalefetin meslek kanununda neden yok dediği her alan aslında bu kanunlarımızla düzenlenmiş ve mevcut. Biz kanun teklifimizle mevcut yasalarda yer almayan kariyer basamaklarını, bu kariyere bağlı ilave hakları ile birinci derecede bulunanların ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesini, diğer derecelerde bulunanların ek göstergelerinde ise bununla orantılı olarak artışlar yapılmasını düzenliyoruz. Buradaki öncelikli hedefimiz içeriğe ve detaylara boğulmadan öğretmenlerimiz için planlanan iyileştirmeleri daha hızlı olarak kanunlaştırabilmektir.
2004 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizde düzenlenen Öğretmenlik Kariyer Basamakları ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne açılan dava sonrası bazı maddelerin 2008 yılında iptal edilmesi konusunda;
Kariyer basamaklarında yükselmedeki ölçüt olan hizmet içi eğitimin önceki yasada kapsam dışı kalan eşitsizliğe yol açacak kısmı uzman öğretmenlikte 180, başöğretmenlikte 240 saat eğitim, hak sahibi tüm öğretmenlerimizi kapsayacak şekilde düzenlenerek aykırılık giderildi.
“Sınava katılacaklarda aranacak en az çalışma süresi”, konusu da teklifimizde gerek uzman öğretmen unvanı için gerekse başöğretmen unvanı için aranan kıdem, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayanlarda aranacak kıdem ve diğer şartlar net olarak belirlenecek şekilde düzenlendi.
Bir diğer iptal gerekçesi Kariyer basamaklarında yükselme koşullarının tümünü sağlasa bile getirilen kontenjan sınırlaması nedeni ile bütün öğretmenlerin yükselme olanağına sahip olamayacağı konusu Teklifimizde uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için herhangi bir kontenjan sınırlaması getirilmeyerek iptal gerekçesi ortadan kalkacak şekilde düzenlendi. Sınavda başarılı olanların tümüne uzman öğretmen, başöğretmen sertifikasının düzenleneceği teklifimizde belirtildi.
Kanunun yürürlük tarihi neden 15 Ocak 2023?
Biz öğretmenlerimize verilen başta 3600 ek gösterge sözü ve Anayasa Mahkemesi’nin bazı maddeleri iptalleri ile sürüncemede kalan kariyer basamakları konusunu hemen yerine getirmek için çalışmamızı yaptık. Ancak ayrıca söz verilen diğer kesimlerin 3600 ek gösterge düzenlemelerinin de önümüzdeki Mayıs, Haziran aylarında ilgili bakanlıklarca Türkiye Büyük Millet Meclisi’mize getirileceği, 600 Bin öğretmenimizin uzman öğretmen, başöğretmen olma hazırlıkları kapsamında Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikler, eğitim ve sınav hazırlıkları için gereken süre, 2022 Yılı içinde 2023 bütçeleme hazırlıklarında bakanlık bütçesine yaklaşık 20 milyar kaynak ayrılması, hazırlıkların yapılabilmesi ve diğer bakanlıklarla bütünlük sağlanabilmesi için 2023 yılı Ocak ayında yürürlüğe girebileceği öngörülmüştür.
Kanunun hayat bulmasında büyük emeği olan Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer Bey’e, gece gündüz bize destek veren ilgili Genel Müdürlerimize, katkılarını esirgemeyen tüm paydaşlara bir kez daha teşekkür ediyor, bizlere bu imkânı sunan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı arz ediyorum.  Yasanın tüm öğretmenlerimize, emeklilerimize ve milletimize hayırlı olmasını diler saygılar sunarım.

 

Kaynak: HATİCE EBRU KOYUNCU
Bu haber toplam 791 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Kadınhanı Sözcü | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim