• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
REFİK CANCAN: '' FABRİKA AÇMADIKLARI YETMEZMİŞ GİBİ MEVCUT OLANLARIDA SATIYORLAR''
27 Şubat 2018 Salı 19:42

REFİK CANCAN: '' FABRİKA AÇMADIKLARI YETMEZMİŞ GİBİ MEVCUT OLANLARIDA SATIYORLAR''

Saadet Partisi Kadınhanı İlçe Başkanı Refik Cancan, satışa çıkarılan Şeker Fabrikaları ile ilgili konuştu.

Saadet Partisi Kadınhanı İlçe Başkanı Refik Cancan, '' 16 yıllık iktidar döneminde borçla ve tüketimle büyüme modelini tercih eden AKP, altyapı yatırımları ve inşaat rantıyla övünürken Fabrika açmamasıyla da 'markalaştı'. Bir de yetmezmiş gibi, Anadolu'nun ve çiftçinin göz bebeği Şeker Pancarını ve Şeker Fabrikalarını satışa çıkardı. Bütün bunlar, tam da ABD'li Cargill firmasının 'tavsiye raporu' nun ardından oldu.'' açıklamalarıyla Şeker Fabrikaları'nın özelleştirilmesi fikrini eleştirdi.

Cancan, konu ile ilgili olarak şunlara değindi. '' Saadet Partisi'nin etkili politikası hükümeti geçmişte Şeker Fabrikaları'nın özelleştirilmesi konusunda büyük bir yanlıştan geri döndürmüştü. Bu süre içinde ülkenin stratejik kuruluşları olan Şeker Fabrikaları'nın üretim, verimlilik ve rekabeti açısından hiçbir strateji belirlemeyen hükümet, Şeker Fabrikaları'nı sessiz sedasız yeniden satışa çıkardı. Afyonkarahisar, Alpullu, Bor, Çorum, Elbistan, Erzincan, Burdur, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat ve Muş'taki Şeker Fabrikaları'nın satılması hem o yörelerin Şeker üretimine ölümcül bir darbe vuracak hem de yerel ekonomiyi olumsuz etkileyecek. Asıl önemlisi de, Türkiye kendi ürettiği ve güçlü olduğu Şeker Pancarı'ndan vazgeçirilecektir.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın mirasını yiyorlar: Satışa çıkarılan 14 Şeker Fabrikası'ndan Afyon, Elbistan ve Ilgın Şeker Fabrikaları bizzat Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından ülke ekonomisine kazandırılmıştı. Bu üç Şeker Fabrikası içinde özellikle Ilgın Şeker Fabrikası, Şeker sektörünün göz bebeği olarak değerlendiriliyor. Verimlilikte ve karlılıkta bir çok Avrupa ülkesindeki Şeker Fabrikaları ile rekabet edebilir bir seviyededir. Ilgın Şeker Fabrikası Doğu Anadolu'da sosyal denge amaçlı kurulan ve bugüne kadar üretimini sürdüren Şeker Fabrikaları'nın da ayakta kalmasını sağlamaktadır. 

Cargill'in raporundan sonra düğmeye basıldı: ​Şaker Fabrikaları'nın özelleştirilmesi ile ilgili yapılan toplantının zamanlaması da manidardır. Bilindiği üzere ABD'li Cargill, Şeker sektörü ile ilgili kapsamlı birer rapor hazırlayarak el altından Hükümete ve ilgili Bakanlara sunmuştu. Milli Gazete tarafından ortaya çıkarılan şok Cargill raporu'nda Şeker Fabrikaları'nın özelleştirilmesine geniş yer verilirken, Fabrikaların bir an önce özelleştirilmesi istenmişti. Böylelikle, Avrupa'da Şeker Pancarı üretiminde söz sahibi olan Türkiye, özelleştirilmelerin ardından bu üstünlüğünü kaybederek, Şeker'de de ithalatçı durumuna gelecek. Şeker piyasası tamamen Cargill'in kontrolüne girecek.'' 

Kaynak: FEVZİ DİNÇ
Bu haber toplam 2027 defa okunmuştur
YORUMLAR
MUAMMER ÖNVER
Saygılar iyiki varsınız milli görüş milli duruş.
05 Mart 2018 16:06
151.135.113.67
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Kadınhanı Sözcü | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim