• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KADINHANI KOYUN TULUM PEYNİRİ COĞRAFİ İŞARET ALDI
30 Temmuz 2020 Perşembe 11:54

KADINHANI KOYUN TULUM PEYNİRİ COĞRAFİ İŞARET ALDI

İlçemizde geçmişi uzun yıllara dayalı koyun tulum peyniri diğer adı ile sarı peynirin Coğrafi İşaretli Menşe Ürün çalışmalarına başlandı.

İlçemizde geçmişi uzun yıllara dayalı koyun tulum peyniri diğer adı ile sarı peynirin Coğrafi İşaretli Menşe
Ürün çalışmalarına Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kadınhanı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden oluşan teknik ekip ile başlanıldı.
S.S. Atlantı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ‘’ Kadınhanı Atlantı Dededağ Tulum Peyniri ‘’ Coğrafi İşaretli
Menşe Ürün çalışmalarında maddi sorumluluk alarak katkı sağlayacaktır. Kooperatif patent tescil başvuru sürecini tamamlayarak patent tescili yapılmıştır. Coğrafi İşaretli Menşe Ürün çalışmalarının ilk aşamasında koyun tulum peyniri (Sarı peynir) üretim tekniğinde standardizasyonun oluşturulmasına yönelik belirlenen 8 mahallemizde üretim tekniği incelemeleri yapılarak % 100 Koyun sütü, % 100 İnek sütü ve % 70 Koyun- %30 İnek sütü içerikli 3 tip peynirin üretim tekniğine yönelik deneme üretimlerine başlanılmıştır. Üretim tekniği belirleme çalışmalarının 10 ay sürmesi beklenmektedir. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından prototip olarak üretilen seyyar küçükbaş sağım ünitesi Coğrafi İşaretli Menşe Ürün çalışmaları kapsamında kullanılmak üzere Kadınhanı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne tahsisi yapılmıştır.
S.S. Atlantı Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ali GEDİKKAYA Coğrafi İşaretli Menşe Ürün çalışmaları
hakkında yapmış olduğu değerlendirmelerde ‘’ Kooperatifimizin kısıtlı imkânları ile başladığımız çalışmalarda maddi katkılarımızın yanısıra 2020 yılı 8. Çağrı döneminde IPART kurumuna soğuk hava deposu ve peynir üretim tesisi projesini verdik. Amacımız kooperatifimiz çatısında proje kapsamında verilecek eğitimleri alan kursiyer 15 kadınımız ile kurulacak olan butik üretim tesisimizde peynir üretimi yapmaktır. Ayrıca eğitimleri başarı ile tamamlayan Küçük aile işletmelerimizdeki kadınlarımızın kendi işletmelerinde butik üretim noktaları oluşturulmasını teşvik etmeye yönelik projelerimizle destekleyeceğiz. Markalaşma ve pazara sunulması noktasında Coğrafi İşaretli Menşe Ürün çalışmalarına katkı sağlayan Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve kurumlarımızla model oluşturacağız. Hedefimiz 2021 yılı ikinci altı aylık dönemde Coğrafi İşaretli Menşe Ürünümüz olan ‘’ Kadınhanı Atlantı Dededağ Tulum Peyniri’mizi Kadınhanı İlçemizin 8 Mahallesinde üreterek Ülkemiz pazarına aracısız olarak nihai tüketicilerimiz ile buluşturmaktır. Sağlıklı, kontrol edilebilen güvenilir gıdayı kooperatifçilik esaslarına uygun olarak Ülkemiz ekonomisine kazandırabilmektir. Kadınhanı Atlantı Dededağ Tulum Peyniri Coğrafi İşaretli Menşe Ürün çalışmalarına katkı sağlayan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Selçuk ve Necmettin Erbakan Üniversitemize, Öğretim görevlisi hocalarımıza, Konya Ak Parti Tarım Komisyonumuza, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze ve katkı sağlayacak herkese saygılarımı ve şükranlarımı sunuyorum. Kadınhanı İlçemize hayırlı olmasını diliyorum.'' dedi.

Kaynak: HATİCE EBRU KOYUNCU
Bu haber toplam 3069 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Kadınhanı Sözcü | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: CM Bilişim