ESİN KARA, KADINHANI'NDAKİ SU SORUNUNU GÜNDEME GETİRDİ
MHP Konya Milletvekili Esin Kara Konya’nın Kadınhanı ilçesinde yaşanan tarımsal üretim, sulama ve ekonomik alanda var olan sorunların tespiti bu sorunların çözümüne yönelik yatırım zemininin hazırlanması amacıyla gerekli şartların incelenmesi için TBMM’ye araştırma önergesinde bulundu.
Sulu tarım verimi artıracak
Kara, 33 bin 036 kişilik nüfusa sahip Kadınhanı ilçesinde yaşayan vatandaşların çoğunun geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığı ifade ederek şunları söyledi; “Türkiye’nin tahıl ambarı olarak anılan Konya’nın ilçesi olan Kadınhanı’nda yaklaşık 1.250.000 dekarlık alanda tarım yapılmaktadır. İlçenin tarım toprakları sulu tarım için uygun nitelikleri taşımakta olup sulu tarım yapıldığı takdirde tarımsal ürünlerin kalitesi ve verimi artacak, ekonomik olarak yüksek kazanç elde edilebilecektir. Bu sebeple Kadınhanı ilçesinin tarımsal arazilerinin sulamasında kullanılmak üzere dış havzalardan ilçeye su getirilmesi ilçe ve bölge ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Dış havzalardan su getirilmesi ile yeraltı sularının bilinçsiz ve fazla kullanımı sonucu Konya Havzası’nda oluşan obruklara yönelik yeraltı su seviyesinin çekilmesi tehlikesine karşı bir önlem alınmakla birlikte ayrıca çiftçilerin kullanmış oldukları elektrikli su pompalarına ihtiyacı azaltan yönde tarımsal sulama yapılabilme ve tarımsal üretim girdilerini artıran elektrik parası külfetinin cüzi seviyelere çekilebilmesine olanak sağlanacaktır.
Dış havzalardan getirilen su maliyetli
Kara dış havzalardan getirilen suyun maliyetinin yüksek olduğu ifade ederek şöyle konuştu, “Kadınhanı ilçesinde tarım yapan çiftçilerimizin tarımsal sulamada kullanmak amacı ile elektrik motoru ile çalışan kuyu suyu pompalarını çalıştırmak için kullanmış oldukları elektrik miktarı ve bu miktarın bedel olarak ilçeye yansıyan toplu maliyeti düşünüldüğünde ekonomik anlamda tolere edilebilecek ve ilçenin kalkınmasına faydalı olacaktır. Bunun neticesinde ilçede sulu tarım alanları ve sulu tarım ürünlerinde üretim hacminin ciddi biçimde artacağı ve ilçenin çiftçileri tarafından yapılacak tarımsal faaliyetler ile 2 yıl gibi bir sürede tolere edilebileceği görülmektedir.”
Milletvekili Esin Kara son olarak, “Bu sebepler neticesinde, Konya’nın Kadınhanı ilçesinde yaşanan tarımsal üretim, sulama ve ekonomik alanda var olan sorunların tespiti bu sorunların çözümüne yönelik yatırım zeminin hazırlanması amacıyla gerekli şartların incelenmesi için Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır” dedi.
Haber Yazılımı: CM Bilişim